IPL definitief ontharen Verlost van storende overbeharing

Schermafbeelding 2016-02-07 om 21.31.11

Wat is IPL definitief ontharen?

Het klink heel spannend maar IPL staat voor Intense Pulsed Light oftewel Intense Licht Flits. Een sterke puls bestaande uit een lichtspectrum gevormd uit normaal wit licht. Deze speciale flits is in staat om door de huid te gaan en waar het tegen pigment (donkere haar) opbotst, zijn energie om te vormen tot warmte.

Door deze enorme warmte wordt de haarwortel gecoaguleerd, een mooi woord voor oververhit. De haarwortel wordt vernietigd en kan geen nieuwe haarcellen meer maken. Dit haarzakje is niet meer actief. Fijn, want zo kom je mooi van je haren af!

Het werkt dus heel plaatselijk, de rest van de huid, zweetkliertjes of talgkliertjes, daar gebeurt helemaal niets mee.

Hoeveel behandelingen

Hoeveel behandelingen zijn er nodig? Omdat we alleen haren in de actieve groeifase kunnen behandelen zijn er gemiddeld 6 tot 10 behandelingen nodig. Ik zal proberen dit uit te leggen. Zoals gezegd, alleen haren in de actieve groeifase kunnen definitief verwijderd worden. De eerste fase, anagene fase of actieve groei fase, heeft een hoge aanwezigheid van melanine in de haarwortel en er is een goed contact tussen het haar en de follikel.  Doordat de energie van de IPL wordt omgezet in warmte en deze warmte via het haar in de haarwortel en follikel(haarzakje) terecht komt, wordt alles vernietigd. maar is echter geen garantie dat er helemaal geen haartjes meer terugkomen.

Een haar in de overgangs fase of in de rustfase ligt al los van de follikel. Het haar krijgt in deze fase, tijdens een IPL behandeling, wel een shock, maar de follikel blijft in tact. Er kan dus gewoon weer een nieuw haar groeien in een volgende actieve groeifase.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Stel, je hebt honderd haren op je kin. Tijdens je eerste IPL behandeling zijn van deze honderd haren zestig haren in de actieve fase. Deze zestig haren, mits genoeg pigment aanwezig, zijn definitief weg. De veertig overige haren komen gewoon weer terug. Bij een tweede IPL behandeling zijn van deze veertig haren slechts tien in de actieve fase. Deze tien zijn weer definitief weg. De dertig overige haren komen weer gewoon terug. Dit gaat zo verder totdat alle haren een keer in de actieve fase behandeld zijn.

Grijze en lichte haren

We zijn tegenwoordig ook in staat blonde en grijze haren definitief te verwijderen. De te behandelen lichte haren worden eerst geharst, waardoor een puntbloedinkje ontstaat in de follikel. De nieuwe IPL lamp flitst op de rode bloedkleurstof en verwijdert op deze wijze het haar definitief.

Ideale situatie

Het optimale resultaat wordt bereikt bij de ideale situatie van een lichte huid met dikke donkere haren. Hoe lichter de huid en hoe dikkere en donkerder het haar, des te beter zal het resultaat zijn. Dit heeft te maken met de instelling van het IPL apparaat. Is de huid bijna even donker dan het haar, mag het IPL apparaat niet intensief ingesteld worden, daar dan ook het pigment in de huid zal reageren en verbranden.

Een niet goed werkende schildklier, anti-depressiva en prednison beinvloeden de haargroei. Het kan zijn dat de behandeling niet of heel langzaam zal aanslaan.

Ontharen voor mannen

Ontharen is voor mannen ideaal. Met name overbeharing op rug, schouders en borst is populair. Ontharen van de wangen wordt steeds meer gevraagd, zodat er een mooi strak baardcontour ontstaat. Okselhaar wordt vaak een aantal keer behandeld, enkel om het uit te dunnen, niet om geheel weg te halen.

Schermafbeelding 2016-02-07 om 21.39.44

Vergelijkbare berichten